Jää sulamissoojuse katseline määramine

Määra katseliselt jää sulamissoojus. Vasta küsimustele.

How to conduct an experiment

​​​​​​​Vahendid: kalorimeeter, kaal, jäätükid, vesi, termomeeter, temperatuuriandur, veekeedukann, pipett.

Mõõda kalorimeetri topsi ja segaja kogumass (). Vala topsi umbes grammi kuuma vett ja määra kuuma vee mass (). Aseta kuuma veega tops kalorimeetrisse ja kata kalorimeeter kaanega, millest on läbi pandud temperatuuriandur ja segaja. Kalorimeetri topsi soojenemiseks kulub aega ning seetõttu langeb kuuma vee temperatuur mõnevõrra. Kui temperatuur enam ei muutu, fikseeri kuuma vee temperatuur (). 

Aseta kalorimeetri topsi kaks tükki jääd ja mõõda siis sekundi jooksul kalorimeetri vee temperatuuri, segades samal ajal pipetiga vett. Veidi aega pärast seda, kui kogu jää on sulanud, kujuneb kalorimeetris muutumatu temperatuur. Fikseeri see temperatuur (). Võta tops kalorimeetrist välja, kaalu see ja määra sulanud jää mass.

Kanna tulemused tabelisse. Kuna jää temperatuuri on keeruline määrata, võta jää temperatuuriks . (Eriti täpse tulemuse saamiseks tuleb võtta jää temperatuuriks sügavkülmiku/jäänõu temperatuur () ja arvestada, et jää soojendamiseks -ni kulub samuti energiat).

Specific heats of some substances

The table shows the specific heats of several well-known substances.

Arvutusvalem

Arvutades sain jää sulamissoojuseks ():

Tulemus on hea, kui vastus on lähedal jää sulamissoojuse väärtusele