Aine olekud ja temperatuur

Uuri simulatsiooni abil, kuidas on seotud aineosakeste soojusliikumise iseloom ning aine sulamis- ja keemistemperatuur. Loe läbi tahkise, vedeliku ja gaasi definitsioonid. Vasta küsimustele, uurides aineosakeste soojusliikumist simulatsioonis.

How we investigate

Simulatsiooni avamiseks kliki pildil. Simulatsiooni käivitamiseks vajuta nuppu „Start". Simulatsiooni alumises osas oleva joon-nupuga „Temperature" saad muuta simulatsiooni temperatuuri. Nupp, millel on kiri „Attraction," muudab aineosakeste vahelist tõmbejõudu. Selle nupu peal olevad tähed viitavad ainetele, mille kohta järgnevates küsimustes küsitakse. Simulatsiooni alumises servas olevate nuppude „Mark two molekules" jne abil saad kahe või ühe osakese trajektoori lihtsamalt jälgida. 

Simulatsiooni kasutades tuleks jälgida aineosakeste soojusliikumise iseloomu ning eriti seda, kui pikk on osakeste vaba tee kahe põrke vahel. Samuti on oluline jälgida, kas osakesed aines liiguvad või võnguvad ühe koha peal.

Tahke aine ehk tahkis

Tahkistes (tahketes kehades) on aineosakesed tihedalt üksteise kõrval. Tahkes olekus on aineosakeste kineetiline energia palju väiksem kui osakeste vahel mõjuv tõmbejõudude potentsiaalne energia. Tahkiste eripära ilmneb deformeerimisel: ainult tahkised avaldavad deformeerimisele vastupanu. Vedelike ja tahkiste ühiseks omaduseks on ruumala jäävus, mispärast neid nimetatakse kondensaineteks.

Vedelik

Vedelikes on aineosakesed tihedalt üksteise kõrval ent saavad siiski liikuda. Vedelikud võtavad alati anuma kuju. Vedelas olekus on aineosakeste kineetiline energia ligikaudu sama suur kui osakeste vahel mõjuv tõmbejõudude potentsiaalne energia. 

Gaas

Gaasides on aineosakesed üksteisest väga kaugel ning liiguvad ruumis vabalt ringi. Gaasilises olekus on aineosakeste kineetiline energia osakeste vahel mõjuvate tõmbejõudude potentsiaalsest energiast palju suurem.