Maja tuule käes

Uurime arvutisimulatsiooni abil konvektsiooni (tuule) mõju ehitise sees valitsevale temperatuurile. Arutle, vasta küsimustele.

What are we dealing with here

Kuidas mõjutab tuul meie kodude sisekliimat? Oleme konvektsiooni ja soojusjuhtivust juba tundma õppinud, siin töölehes pakutav simulatsioon näitab nende mõlema mõju maja sees valitsevale temperatuurile.

Simulatsioon ei ole selles mõttes täielik, et selles puuduvad temperatuurisensorid, mis lubaksid maja erinevates punktides temperatuuri mõõta, ent õhu temperatuuri üle saab otsustada ka värvikoodi (punane - soe, sinine - külm) põhjal.

Tundub õpetlik.

Arvutisimulatsioon

Simulatsiooni avamiseks kliki pildil. Simulatsiooni käivitamiseks vajuta kolmnurgaga nuppu. Simulatsioonis on üsna viletsa soojapidevusega maja, mille ümber pealegi puhub tuul. Maja põrandal on küttekeha. Õhu temperatuuri üle saab otsustada teades, et simulatsioon kasutab värvisüsteemi punane-soe, sinine-külm. Tuult saab sisse ja välja lülitada ("Wind", "No wind"). Lisaks saab majal aknaid avada ja sulgeda ("Closed", "Open").

How we investigate

Soovitame alustada sellest, et suleme aknad, lülitame tuule välja ja laseme majal soojeneda. Kui see lõpuks juhtub, siis näeme, et maja seinad ja aknad on päris viletsa soojapidevusega - ehkki konvektsiooni ei ole, hakkab õhk eriti maja katuse kohal soojenema.

Kui see tehtud, siis võiks proovida akende ja tuulega.

Why do we ask that?

Nagu juba kusagil mainitud - simulatsioonis on näha, et maja soojapidavus on väga nigel. Kui nii, et siis rohkem kütmine üldiselt ei vii hea tulemuseni. 

Saab või ei saa elada ... saab vastata ka, et ilma mööblita mina ei ole nõus. Aga füüsika mäletatavasti selliseid detaile joonisele ei kanna, nii et arutelu uuesti soojuse teemadele vedamine võib olla kasulik. Lõpuks võivad kõik loomulikult oma arvamuse juurde jääda.