Gaas paisub

Uuri arvutisimulatsioonide abil, kuidas gaasi aineosakeste soojusliikumine põhjustab gaasi paisumist. Vasta küsimustele.

Gaasi paisumine simulatsioonis

Simulatsioon avaneb, kui klikkida pildile. Simulatsiooni käivitamiseks tuleb vajutada kolmnurksele ikoonile simulatsiooni alumises servas. Simulatsioon lubab muuta roosade ja kollaste aineosakeste kambrites temperatuuri ja aineosakeste arvu. 

What are we talking about here

Uurime gaasi paisumist olukorras, milles ruum on jagatud liikuva õhukindla vaheseinaga kaheks. Mõlemal pool vaheseina on mingi arv aineosakesi (seda arvu saab muuta), mille temperatuuri saab muuta.

Temperatuuri tõustes suureneb õhuosakeste kineetiline energia, mistõttu muutuvad nende põrked vastu vaheseina tugevamaks, rõhk vaheseinale kasvab. Kasvab ka jõud, millega vaheseina lükatakse, ning nii hakkab vahesein liikuma. Liikumine kestab kuni ruumi teises pooles olevate aineosakeste rõhk selle tasakaalustab.

Paneme tähele, et ruumala vähenedes rõhk anumas suureneb. See tuleb sellest, et väiksema ruumala korral toimuvad aineosakeste põrked vastu seinu tihedamalt, see aga tähendab suuremat rõhku.