Energia, töö ja võimsus

Tutvu võimsuse definitsiooniga soojusõpetuses ja õpi kasutama selle arvutamise valemit. Vasta küsimustele. 

Võimsus soojusõpetuses

Võimsus on füüsikaline suurus, mis on arvuliselt võrdne ajaühikus kulutatud energiaga. Võimsust tähistatakse tähega ning seda saab arvutada valemiga:

Võimsuse ühikuks on vatt (lühend ): 1W=1J/1s

Erinevate seadmete ja elusolendite võimsusi

Tabelis on antud mitmesuguste seadmete, samuti elusolendite võimsused vattides.
Why do we ask this question

Autotransport on palju suurem energiatarbija kui kõik Eesti elektritarvitid kokku. Sellised üsna lihtsad aga väga ilmekad rehkendused on füüsika üheks suurimaks võluks. Näiteks võiks siit välja paista, et autotransport ei saa elektriautodele üle minna enne, kui Eesti elektritootmine kordades ei kasva.

Miks nii absurdne küsimus?

Tegelikult ei hakka ju keegi tervele Eestile korraga suppi keetma, veel vähem tehakse seda metalli sulatamiseks mõeldud ahjus. Aga teoreetiliselt on see võimalik. Igapäevaelus on soojusülekande võimsus hoopis olulisem toa kütmisel: näiteks peavad radiaatorid piisavalt kiiresti sooja tuppa juurde tooma, et teha külmal talveilmal tasa akende ja seinte kaudu põgenev soojus. Sellest ja muust lähemalt järgmistel töölehtedel.

Kindla massiga kogust vett soojendatakse elektriseadmega, mille võimsus pole teada. Mõõdetakse kolme suurust: 1) vee mass, 2) vee temperatuuri kasv, 3) aeg, mille jooksul vett soojendatakse. arvutamiseks on vaja teada vee erisoojust. Mida veel teadma peab?