Aine olekud

Üks lihtsamaid füüsikalisi omadusi, mida saame vaatluse teel tuvastada on aine agregaatolek. Õpi tundma aine kolme agragaatolekut. Vasta küsimustele.

Aine agregaatolekud: tahke, vedel ja gaasiline

Üks lihtsamaid füüsikalisi omadusi, mida saame vaatluse teel tuvastada, on aine agregaatolek. Enamik aineid esineb kolmes olekus: tahkes, vedelas ja gaasilises

Tahkes aines on aine osakesed lähestikku ning nendevahelised sidemed on tugevad. Aineosakeste omavaheline liikumine on raskendatud. Sellest tulenevalt on tahketel ainetel kindel kuju.

Vedelas aines ei ole aine osakesed omavahel enam niivõrd tugevalt seotud ja saavad üksteise suhtes ka liikuda. Seetõttu on vedelikud voolavad.

Gaasiliste ainete puhul asuvad aine osakesed hõredalt ega ole omavahel üldse seotud. See annab gaasilisele ainele võimaluse levida ruumis.

Aine agregaatolekud simulatsioonides

Selles tekstiruudus on kolm simulatsiooni, mis kirjeldavad gaasilise, vedela ning tahke aine soojusliikumist. Vali üks olekutest liikudes pildil olevate nooltega paremale või vasakule, ava simulatsioon pildile klikkides ning käivita see "esita" nupuga (kolmnurgaga tähistatud).