Ainete elektri- ja soojusjuhtivus

Tutvu füüsikaliste omadustega elektri- ja soojusjuhtivus. Vasta küsimustele.

Heat moves

Kui võtad kaks katseklaasi, kus ühes on kuum, teise külm vesi, siis kuum katseklaas tundub käes ... kuum. See on sellepärast, et soojus liigub kuumalt kehalt külmemale ja nii hakkab käsi, mis hoiab kuuma katseklaasi, ka ise soojenema.

Kui paned kätte paksu villase kinda ning võtad uuesti kuuma katseklaasi kätte, siis ei tundu see enam kuum. See on sellepärast, et vill on halb soojusjuht ja kuuma katseklaasi hoidev käsi soojeneb nüüd palju aeglasemalt.

Ainete füüsikalist omadust, mis näitab, kas soojus liigub läbi selle kiiremini või aeglasemalt nimetatakse soojusjuhtivuseks.

Soojusjuhtivus ja elektrijuhtivus

Kindlasti tead Sa, et mõnedel ainetel on omadus juhtida hästi elektrit. Ainete omadust, mis näitab, kas keha juhib elektrit halvasti või hästi nimetatakse elektrijuhtivuseks.

Eelkõige on head elektrijuhid metallid, aga ka erinevate soolade ja paljude teiste ainete vesilahused.

Ained, mis on võimelised hästi edasi kandma elektrit, on enamasti ka head soojusjuhid. Nii on metallid ka head soojusjuhid ning tänu sellele kasutatakse neid nii pottide-pannide kui ka radiaatorite valmistamiseks. Seevastu puitu kasutame majade ehituses, kuna puit on halb soojusjuht.