Jääkuubiku tõstmine soola abil

Vahendid:

  1. Jääkuubik ja klaas veega.
  2. Niit.
  3. Sool.

Protseduur:

1. Vala klaas vett täis ja pane sinna jääkuubik.

2. Näita õpilastele soolatopsi ja niiti ning küsi: "Kuidas ma saan selle niidiga jääkuubikut tõsta ilma, et niit oleks kuubiku all?"

3. Aseta niit jääkuubiku peale (vt joonis) ja puista jääkuubikule niidi juurde soola.

4. Oota umbes 1 minut ja tõsta niiti aeglaselt ning kontrolli, kas vesi niidi peal on jäätunud. Kui on, siis tõsta niiti mõlemast otsast ja tõsta jääkuubik veest välja.

Selgitus Soolasel veel on madalam sulamis- ja jäätumistemperatuur kui puhtal veel, seetõttu jää peale soola lisamine sulatab jääd. Niidi lähedal olev jää sulab, aga selle jää temperatuur on alla 0 °C. Mida rohkem jääd sulab, seda suuremas veekoguses on see sama sool lahustunud ja vee soolasus väheneb, ning sellega jälle tõuseb jäätumistemperatuur. Varsti tekib olukord, kus kergelt soolase vee jäätumistemperatuur on kõrgem, kui jääkuubiku temperatuur ja see vesi niidi ümber jääkuubiku peal jäätub jälle. Jää on piisavalt tugev, et hoida niiti jääkuubiku küljes kinni ja nii saabki seda tõsta. Seda nähtust rakendatakse mõnikord lihtsal viisil jäätise tegemiseks: purustatud jää segatakse soolaga ja selle seguga saab jahutada jäätisesegu piisavalt, et see jäätuks.