Jääkuubiku tõstmine soola abil

Vahendid:

  1. Jääkuubik ja klaas veega.
  2. Niit.
  3. Sool.

Protseduur:

1. Vala klaas vett täis ja aseta sellesse jääkuubik.

2. Näita õpilastele soolatopsi ja niiti ning küsi: "Kuidas selle niidiga jääkuubikut tõsta ilma, et niit asuks kuubiku all?"

3. Aseta niit jääkuubiku peale (vt joonis) ja puista jääkuubikule niidi juurde soola.

4. Oota umbes 1 minut. Tõsta aeglaselt niiti ning kontrolli, kas vesi niidi peal on jäätunud. Kui on, siis tõsta niiti mõlemast otsast ja tõsta jääkuubik veest välja.

Selgitus Soolasel veel on madalam sulamis- ja jäätumistemperatuur kui puhtal veel, mistõttu jää peale soola lisamine sulatab jääd. Niidi lähedal olev jää sulab, aga selle jää temperatuur on alla 0 °C. Mida rohkem jääd sulab, seda suuremas veekoguses on see sama sool lahustunud ja vee soolasus väheneb, tõstes uuesti jäätumistemperatuuri. Varsti tekib olukord, kus kergelt soolase vee jäätumistemperatuur on kõrgem kui jääkuubiku temperatuur ning vesi niidi ümber jääkuubiku peal jäätub taaskord. Jää on piisavalt tugev, et niiti jääkuubiku küljes kinni hoida, ja nii saabki seda tõsta. Seda nähtust rakendatakse mõnikord lihtsal viisil jäätise tegemiseks: purustatud jää segatakse soolaga ja selle seguga saab jäätisesegu jäätumiseni jahutada.